El 18 de febrer el robot Perseverance de la NASA (l’agència de l’espai dels Estats Units) va aterrar a Mart amb la missió de cercar-hi signes o restes de vida microbiana. És la tercera nau que ha arribat aquest mes al que també anomenem Planeta Vermell: la primera va ser la Hope dels Emirats Àrabs Units, que ja orbita sobre Mart des del 9 de febrer, i la segona és la xinesa Tianwen-1, que el 10 de febrer va entrar també en l’òrbita marciana i es prepara per aterrar-hi al mes de maig (fins ara només la NASA ha aconseguit posar amb èxit alguna nau a la superfície de Mart). En el calendari astronòmic del New York Times podeu consultar totes les missions programades per anar cap a Mart.
Per aquest mes de març us proposem visualitzar alguns minuts de l’aterratge del Perseverance a Mart o algunes de les fotos que ha obtingut.
- Link a vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=gYQwuYZbA6o
- També podeu trobar altres vídeos a: https://www.nasa.gov/mission_pages/mars/images/index.html (però són molt llargs)
- Link a imatges: https://www.nasa.gov/mission_pages/mars/images/index.html
Les propostes de treball que us fem són les següents:
- Pensar un nom per a una nau espacial que viatja fins un altre planeta a buscar vida. Escriure-la en una cartolineta i que la pengin en un lloc visible.
- Dibuixar en una cartolineta un símbol/ paraula/es… que sintetitzin la idea/ l’emoció/ la pregunta/ la certesa… que per a l’alumnat representen aquestes. Penjar-les en un lloc visible amb explicació o sense.
- Per a grups de més edat, crear un debat a l’aula on es puguin comentar els interessos geopolítics, econòmics i científics d’aquestes missions. Recollir-ne la síntesi i penjar-la a un espai visible.
- Comentar la següent frase: “En algun lloc, alguna cosa increïble està esperant ser coneguda” Carl Sagan. Recollir-ne la síntesi i penjar-la en un espai visible.
- Plantejar la pregunta “Quines altres possibilitats ens obren aquestes missions?”
- Altres propostes que se us acudeixen…